De ziekte van cushing

Hebt u een iets ouder paard dat problemen heeft met ruiven, spieren verliest, een bolle buik heeft, af en toe hoefbevangen staat en/of iets suffer is dan normaal? Dan is het mogelijk dat uw dier lijdt aan de ziekte van cushing.

De ziekte van cushing, ook wel PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) genoemd, is een ziekte die voorkomt bij iets oudere paarden en pony’s. Zoals de naam het al zegt, gaat het over een overmatig functionerend middendeel van de hypofyse, als het ware een hormonale verstoring.

De aandoening komt voor bij ongeveer 15% van de paarden en pony’s ouder dan 15 jaar.

De symptomen worden veroorzaakt door een verstoring in de hormoonconcentraties en de lokale druk die de vergrote hypofyse uitoefent op de omliggende hersendelen.

De symptomen zijn:

  • Moeilijk ruiven, lange krullerige (soms verkleurde) vacht
  • Hoefbevangenheid (ongeveer 25% van de paarden met cushing)
  • Vetbulten boven ogen
  • Meer eetlust
  • Bolle hangbuik met verlies van spieren
  • Slecht helende wondjes (verminderde weerstand)
  • Overmatig zweten (hals/schouders)
  • Iets meer drinken en plassen
De vacht van een paard met cushing (foto-knhs.nl)

In het beginstadium zijn de symptomen niet altijd even duidelijk. Soms zien we enkel een prestatiedaling en een rustiger/minder alert paard.

De diagnose kan gesteld worden aan de hand van de bepaling van een hormoon in het bloedonderzoek namelijk ACTH (adrenocorticotroop hormoon). Is deze waarde verhoogd, is dit sterk indicatief voor de ziekte van cushing.

De behandeling bestaat uit het toedienen van dopamine agonisten die de hypofyse gaan remmen. Dit is medicatie die de symptomen bestrijdt, het is onmogelijk om de oorzaak van het probleem weg te nemen. De medicatie dient dagelijks en levenslang gegeven te worden. De paarden worden een 4 tot 6-tal weken na het opstarten van de behandeling actiever en staan mooier in hun vacht.

Ondanks het feit dat PPID niet te genezen is, is het in veel gevallen wel mogelijk de ziekte te controleren en worden complicaties zoals hoefbevangenheid voorkomen. Hierdoor kan het paard langer van zijn oude dag genieten.

Twijfel je of je paard de ziekte van cushing heeft?

Profiteer van de maanden SEPTEMBER en OKTOBER 2019 om het te weten te komen! De labotest om cushing te bepalen is, in het kader van een onderzoek, volledig GRATIS tijdens deze periode!

Maak een afspraak op het nummer 016/31.00.31 of via info@tsantvliet.be.